Alvast een gelukkig nieuwjaar! Ik hoop dat het nieuwe jaar goed begint en dat je dankzij je goede voornemens een vliegende start maakt. Goede voornemens draaien vaak om verandering: meer doen van wat goed voelt, minder doen van wat niet werkt, of iets geheel nieuws beginnen. Hoewel verandering vaak waardevol is, komen we ook situaties tegen die we niet kunnen veranderen. Hoe ga je daarmee om?
Omgaan met het onvermijdelijke: leer de kunst van acceptatie
Soms zijn er omstandigheden in het leven waar we mee moeten leren leven, hoe onaangenaam, stressvol of uitputtend ze ook zijn. Denk bijvoorbeeld aan:
- Een werksituatie die ondraaglijk is, maar waar je niet weg kunt.
- Een relatie die frustrerend is, maar waarin je moet blijven investeren.
- Een gezondheidsprobleem dat niet beter wordt of oplosbaar is.
Hoe kun je omgaan met dergelijke uitdagingen? Het antwoord ligt misschien in een krachtige strategie genaamd radicale acceptatie.
Het gaat niet om opgeven of berusting, maar om het verminderen van de strijd die je met de situatie voert. Hierdoor ervaar je meer innerlijke rust.
Wat is radicale acceptatie?
Radicale acceptatie is een concept uit de Dialectische Gedragstherapie (DGT), een therapeutisch model dat helpt bij het opbouwen van gezonde relaties, het versterken van mindfulness en het effectiever omgaan met sterke emoties.
Kort gezegd betekent het dat je een situatie volledig en compleet accepteert zoals die is – in je gedachten, je hart en je lichaam. Het gaat niet om opgeven of berusting, maar om het verminderen van de strijd die je met de situatie voert. Hierdoor ervaar je meer innerlijke rust.
Wat betekent acceptatie?
Het is belangrijk om te begrijpen wat acceptatie wel en niet betekent. Stel dat je in een moeilijke werksituatie zit waar je niet direct aan kunt ontsnappen. Acceptatie betekent niet dat je stopt met zoeken naar een andere baan of je neerlegt bij een leven vol ellende.
Radicale acceptatie gaat over hoe je omgaat met je huidige realiteit. Het helpt je de dagelijkse strijd met de situatie los te laten. Die strijd kan zich namelijk vertalen in negatieve gedachten, gevoelens van bitterheid, of fysieke spanning in je lichaam. "Acepteer wat je niet kan veranderen. Verander wat je kan"
Waarom is acceptatie belangrijk?
Als we de realiteit ontkennen of ertegen vechten, verandert dat niets aan de situatie. Pas als je de situatie accepteert zoals die is, kun je helder nadenken over wat mogelijk is. Acceptatie opent de deur naar praktische en effectieve oplossingen.
Pijn versus lijden: een belangrijk onderscheid
Een belangrijk inzicht in radicale acceptatie is het onderscheid tussen pijn en lijden.
- Pijn is het onvermijdelijke: verlies, ziekte, veranderingen waar je geen controle over hebt.
- Lijden ontstaat door onze strijd tegen die pijn: het ontkennen, vermijden of voortdurend herbeleven ervan.
Radicale acceptatie helpt je de pijn te accepteren en het lijden te verminderen.
Wat radicale acceptatie niet is
Radicale acceptatie betekent niet dat je het eens bent met de situatie of dat je geen verandering meer wilt. Het is dus niet je schouders ophalen en mistroostig zeggen: "het is wat het is", om dan in een hoekje te zitten mijmeren over hoe miserabel je leven is en altijd zal blijven. Het betekent ook niet dat je mensen of situaties goedkeurt als die pijn veroorzaken. Acceptatie is simpelweg erkennen wat er op dit moment is, zonder strijd.
Hoe oefen je radicale acceptatie?
Radicale acceptatie is een bewuste, voortdurende oefening. Hier zijn enkele hulpmiddelen uit DGT om je te helpen:
1.Wend je geest bewust
“De geest wenden” gaat over het maken van een bewuste keuze. In elk moment kun je kiezen: blijf je vechten tegen de situatie, of accepteer je de realiteit zoals die is?
- Merk op wanneer je aan het vechten bent tegen de situatie. Herken gedachten zoals: Waarom ik? Waarom nu?
- Realiseer je dat je een keuze hebt. Kies bewust voor acceptatie.
- Herhaal deze keuze steeds opnieuw. Wat kan je helpen bij deze keuze? Misschien een diepe ademhaling, je houding veranderen, of een korte wandeling.
2.Creëer bereidheid: verzacht je houding
Naast het wenden van je geest, kun je bereidheid creëren om in het moment te blijven en de situatie te verzachten. Dit kan op verschillende manieren:
- Neem een diepe ademhaling en focus op het hier en nu.
- Verander je houding naar een meer open en krachtige positie.
- Probeer een halve glimlach. Dit simpele gebaar kan je helpen om een meer accepterende houding aan te nemen.
- Gebruik je ademhaling om door een gevoel heen te werken.
- Bekijk de situatie vanuit een ander perspectief.
Een praktische aanpak voor moeilijke situaties
Radicale acceptatie is geen tovermiddel, maar een waardevolle oefening om bewuster om te gaan met pijnlijke situaties. Wanneer je vastzit in een moeilijke situatie, kun je de volgende stappen proberen:
- Herken de pijn en het lijden.
- Wend je geest en kies voor acceptatie.
- Creëer bereidheid om de situatie te verzachten.
- Vraag jezelf af: Wat kan ik nu doen dat effectief is? Hoe kan ik mijn leven in lijn brengen met wat voor mij belangrijk is?
Wat heeft dit te maken met verslaving?
Je zou kunnen denken: wat heeft dit te maken met verslaving? Accepteren dat je verslaafd bent is in het Minnesota model de eerste stap. Je kan niet veranderen dat je verslaafd bent het is een ziekte die je hele lichaam bedwelmt. Verslaving is de pijn en de manier hoe je er mee omgaat is het lijden.
Pijn is het onvermijdelijke: verlies, ziekte, veranderingen waar je geen controle over hebt.
Lijden ontstaat door onze strijd tegen die pijn: het ontkennen, vermijden of voortdurend herbeleven ervan.
Innerlijke rust = vrede sluiten met wat je niet kunt veranderen
Radicale acceptatie leert ons dat, hoewel we misschien geen controle hebben over wat ons overkomt, we wel invloed hebben op hoe we ermee omgaan. Door de strijd met de realiteit los te laten, maken we ruimte voor innerlijke rust, helderheid en de mogelijkheid om te groeien, zelfs in moeilijke tijden.
Neem vandaag de eerste stap en oefen radicale acceptatie. Wat je niet kunt veranderen, kun je wellicht op een nieuwe manier tegemoet treden – met minder lijden en meer vrijheid.
Klinkt goed, zal je misschien denken, maar Jakob....er is altijd een maar! Ik hoor wel vaker: "laat het los en dan vraag ik me onmiddellijk af hoe? Hoe doe ik het! Het is zo focking moeilijk, het lukt niet!" En inderdaad is radicale acceptatie soms moeilijker dan je zou willen. Als ervaringsdeskundige weet ik als geen ander hoe moeilijk het is. Daarom luister ik graag eens naar jou! Geef jezelf ruimte en tijd het is moeilijk!
Boek vandaag vrijblijvend een gratis kennismakingsgesprek ik luister graag naar jouw goede voornemens!