Te Goed om Te Laten, Te Slecht om Te Blijven: Hoe Maak je de Juiste Keuze in de Strijd Tegen Verslaving?
In het leven worden we vaak geconfronteerd met moeilijke keuzes, vooral als het gaat om het loslaten van gewoonten die ons niet goed doen. Dit geldt niet alleen voor relaties, maar ook voor Je Relatie met drugs Je voelt je misschien gevangen tussen twee werelden: de veiligheid en of comfort van je Product en de belofte van vrijheid, maar je weet niet goed welke kant je op moet gaan.
In haar boek Too Good to Leave, Too Bad to Stay biedt Mira Kirshenbaum inzichten die niet alleen nuttig zijn voor relaties, maar ook toepasbaar kunnen zijn op je strijd tegen verslaving. De centrale vraag die ze stelt is simpel: Moet ik doorgaan of is het tijd om te stoppen? Dit geldt ook voor je relatie met drugs. Wanneer is het tijd om je drugerbuik te confronteren, en wanneer blijf je vastzitten in een patroon dat je uiteindelijk zal schaden?
De "Te Goed om Te Laten" Dynamiek van een relatie met drugs
Drugs biedt tijdelijk comfort. Of het nu gaat om alcohol, drugs, gokken,Relaties,Sex of andere gedragingen, verslaving kan op korte termijn een gevoel van controle en bevrediging bieden. Het idee om deze gewoonte los te laten, kan dan beangstigend zijn. Het voelt als een verlies van iets dat je op sommige momenten misschien als “veilig” beschouwt. Maar zoals Kirshenbaum het zegt, wat goed lijkt voor de korte termijn, is vaak schadelijk op de lange termijn.
Net als in een ongezonde relatie, kan een verslaving je het gevoel geven dat je een band hebt met iets, terwijl het je eigenlijk afbreekt. Het biedt je misschien even de verleiding van plezier of ontsnapping, maar het haalt uiteindelijk je energie en je vrijheid weg. De vraag is niet of je het goed hebt in het moment, maar of het goed is voor jou op de lange termijn.
De "Te Slecht om Te Blijven" Realiteit van een mogelijke verslaving
Op een bepaald moment kom je misschien tot het besef dat je verslaafd bent en je leven op zoveel niveaus schaadt, dat het te slecht is om te blijven. Je gezondheid lijdt, je relaties staan onder druk, en je zelfrespect neemt af. Kirshenbaum benadrukt dat wanneer we in een situatie blijven die ons schade toebrengt, we de kracht verliezen om de controle over ons leven terug te nemen.
Dit is waar drugs of verslavingen ons soms gevangen houden. Ze lijken misschien onmisbaar, maar als je diep van binnen weet dat het je leven belemmert, is het tijd om de confrontatie aan te gaan. Als je voelt dat de schade groter is dan de beloning, is het belangrijk om te erkennen dat het tijd is om los te laten.
Hoe Maak je de Keuze?
Kirshenbaum’s benadering in haar boek is Helder;: ze raadt aan om een lijst van vragen te stellen die je helpen een weloverwogen keuze te maken. Voor verslaving kun je jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen stellen:
- Hoe beïnvloedt deze verslaving mijn gezondheid?
- Wat voor effect heeft deze verslaving op mijn relaties met anderen?
- Wat mis ik in mijn leven omdat ik in deze verslaving vastzit?
- Ben ik gelukkig op de lange termijn als ik deze verslaving blijf voortzetten?
Door deze vragen eerlijk te beantwoorden, kun je een helder beeld krijgen van de werkelijke impact van je verslaving en beginnen met het maken van een plan voor verandering.
De Kracht van Loslaten
Het proces van loslaten is niet gemakkelijk. Het vraagt moed, toewijding en vaak hulp van buitenaf. Maar net zoals een slechte relatie je kan tegenhouden, kan een verslaving je tegenhouden van het leven dat je werkelijk verdient. Vrijheid komt niet uit het vasthouden aan wat je vertrouwd hebt, maar uit het durven loslaten van wat je beperkt.
Door je verslaving te confronteren en de keuze te maken om door te gaan met herstel, maak je de stap naar een leven waarin jij de controle hebt. Dit is de ware betekenis van vrijheid—de vrijheid om te kiezen voor een leven zonder de ketens van verslaving.
Er zijn nog een heleboel technieken van Mira, in mijn praktijk gebruik ik ze vaker meer weten?