Hallo ik ben Jakob Perceval. 9 jaar geleden kwam ik in een dieptepunt in mijn leven terecht. Ik gebruikte alles en iedereen om telkens mijn enige en allesopslorpende behoefte te voldoen: drugs gebruiken! Ik leefde voor de high en werd elke dag wakker met drugs. Ondertussen heb ik tweeduizendvijfhonderdvijfenvijftig dagen niks meer gebruikt. Soms denk ik dat het puur geluk is want ik ben meerdere keren door het oog van de naald gekropen. Dankzij verhalen van anderen en omdat ik het echt helemaal beu was. Ik was suicidaal, thuisloos, pschychotisch en er hing een dikke geldboete boven mijn hoofd voor het dealen van drugs. Nu is het mijn levensmissie om mensen te inspireren door het delen van mijn eigen inzichten. Maar bovenal: door te luisteren zonder oordeel.
Bereid Je Voor op Moeilijke Situaties met de Coping Ahead Techniek
Coaching kan een plek zijn voor diepe introspectie en heling, maar het kan ook een zeer praktische en strategische aanpak bieden. Vaak is het een mix van beide, terwijl cliënten werken aan hun doelen. Een vraag die vaak naar voren komt is: Hoe kan ik effectiever omgaan met een situatie die voor mij altijd lastig verloopt? Misschien heb je in het verleden gereageerd op lastige situaties door the vluchten in gebruik van middelen? Misschien betreur je hoe je in het verleden hebt gereageerd, of voelde je je compleet overweldigd. Wat de reden ook is om opnieuw met de situatie om te gaan, je wilt dat het deze keer beter gaat.
Een mogelijke oplossing? Coping ahead. Dit is een vaardigheid uit dialectische gedragstherapie (DBT) die je helpt om vooruit te plannen, zodat je je beter voorbereid voelt en meer controle ervaart. In deze blog leer je hoe je deze techniek kunt toepassen om meer emotionele rust en zelfvertrouwen te krijgen in moeilijke situaties.
Wat is coping ahead?
Coping ahead is een methode waarbij je vooruit plant hoe je een uitdagende situatie beter kunt aanpakken. In plaats van te improviseren in het moment, bereid je je mentaal en emotioneel voor. Hierdoor voel je je effectiever en blijf je beter in balans. Deze techniek is toepasbaar op veel verschillende situaties, van moeilijke gesprekken tot het omgaan met triggers die je liever vermijdt.
De stappen van coping ahead:
1. Beschrijf de situatie
De eerste stap is om de uitdagende situatie in detail te beschrijven. Stel je voor dat je naar een film over jouw leven kijkt. Wat is de setting? Wie zijn de hoofdrolspelers? Beschrijf stap voor stap wat er waarschijnlijk gaat gebeuren en op welk moment de situatie problematisch wordt.
Wanneer je dit punt bereikt, neem dan de tijd om te onderzoeken welke emoties, gedachten en gedragingen waarschijnlijk zullen opkomen. Noteer wat je moeilijk vindt en waar je vaak vastloopt.
Een nuttige aanvulling hierop is de DBT-vaardigheid feiten controleren (check the facts). Vraag jezelf af: wat weet ik zeker over de situatie en wat veronderstel ik? Als je merkt dat sommige van je aannames ongegrond zijn, kan dat al veel spanning wegnemen.
2. Kies de juiste copingvaardigheden
Als je de situatie helder voor ogen hebt, is het tijd om te bepalen welke (coping)vaardigheden je nodig hebt. Dit is een creatief proces waarin je onderzoekt wat zou kunnen helpen en wat je bereid bent te proberen.
Wees specifiek. Als je bijvoorbeeld beter met je emoties wilt omgaan in een situatie die je boos maakt, is het niet voldoende om te zeggen: “Ik moet kalm blijven.” Wat ga je precies doen om kalm te blijven? Denk aan vaardigheden zoals ademhalingsoefeningen, mindfulness of een pauze nemen.
Een sparring partner kan je helpen onrealistische aannames gebaseerd op angst te verminderen
3. Visualiseer de situatie
Nu je je copingvaardigheden hebt gekozen, is het tijd om de situatie te visualiseren. Stel je niet voor dat je de situatie van een afstand bekijkt, maar plaats jezelf midden in het moment. Hoe voelt het? Welke gedachten komen op? Welke lichamelijke sensaties merk je? Neem dit allemaal waar zonder oordeel.
4. Oefen je copingvaardigheden
Dit is de sleutel tot succes: oefen de copingvaardigheden die je hebt gekozen. Stel je voor hoe je ze in de praktijk brengt. Wat doe je als de situatie precies zo verloopt als je verwacht? Wat als er iets onverwachts gebeurt? Ga zelfs een stap verder en bereid je voor op je grootste angst: wat is het meest catastrofale scenario dat je kunt bedenken, en hoe zou je daarmee omgaan?
Door deze vaardigheden te oefenen, merk je al snel wat werkt en wat niet. Als een vaardigheid minder effectief blijkt, brainstorm dan opnieuw en pas je plan aan.
Waarom is coping ahead zo krachtig?
Coping ahead geeft je niet alleen een gevoel van controle, maar helpt je ook om:
- Beter voorbereid te zijn op moeilijke momenten.
- Je emoties te reguleren, zelfs in stressvolle situaties.
- Effectief te reageren, zonder spijt achteraf.
Een nuttige aanvulling hierop is de DBT-vaardigheid feiten controleren (check the facts). Vraag jezelf af: wat weet ik zeker over de situatie en wat veronderstel ik?
Neem de volgende stap
Voelt het alsof je steeds vastloopt in dezelfde moeilijke situaties? Wil je leren hoe je coping ahead en andere krachtige technieken kunt toepassen? plan een gratis sparringspartner gesprek met mij.
Bij Vrijheid van Verslaving geloven we in groei, herstel en de kracht van vooruit plannen. We kijken eerst naar de toekomst en hoe die vrij van verslaving kan. Om dan als daar behoefte aan is de keuze om sterker, rustiger en zelfverzekerder te worden in elke situatie. Wij staan voor je klaar!